Selecteer een pagina

 

Inmiddels is een bezoekje aan een museum een van de favoriete uitjes van mijn jongens en vragen ze er ook zelf regelmatig om. Deze kerstvakantie zullen we er dan ook zeker weer een paar bezoeken. Op ons wensenlijstje staat onder andere Beeld en Geluid in Hilversum. We zijn daar een paar jaar geleden al geweest maar toen was Kian eigenlijk nog te klein en dat maakte het een van onze minder geslaagde museum bezoeken.

Waarom naar een museum?

Zelf ben ik in de ongelooflijk luxe positie opgegroeid dat ik de mooiste musea binnen handbereik had. Geboren en getogen in Amsterdam had ik met school museumles in het Rijksmuseum, het Stedelijk en het van Gogh. Thuis hadden we allemaal een museumkaart en wanneer we op zondag middag een wandeling door de stad maakten liepen we vaak even een museum in.

Kinderen een museum inkrijgen is niet altijd gemakkelijk, toch is het heel erg de moeite waard om het wel te proberen.

Een paar tips: kijk voordat je gaat of het museum bij de leeftijd en belevingswereld van je kind past.
Een museumkaart is echt een aanrader, het haalt de stress uit je bezoek, je hebt immers niet een heel duur kaartje gekocht dus wanneer het niet lekker gaat kun je ook zo weer weg (probeer je het een andere keer opnieuw).

Wat ik zelf altijd heel leuk vond toen Kian nog klein was, was in elke zaal aan hem vragen wat hij het allermooist, leukste, spannendste of stomste in die zaal vond. Hij ging daardoor echt om zich heen kijken, voelde zich heel erg gezien en ik ontdekte op die manier weer hele nieuwe dingen doordat een kind heel anders kijkt.

Tips voor de kerstvakantie

Onze lijst met favoriete musea is inmiddels al heel lang en ik zal ook zeker meer blogs over musea gaan schrijven. Maar voor nu heb ik een paar van onze favoriete musea gekozen. Musea die heel toegankelijk zijn voor kinderen en waar wij ook nog steeds met veel plezier naartoe gaan. Aanraders dus als je een dagje niks te doen hebt in de kerstvakantie.

Rijksmuseum Amsterdam

rijksmuseum amsterdam kindertips

Het zal je vast niet verbazen dat het Rijksmuseum in Amsterdam bovenaan dit lijstje staat. Vroeger als kind was dit al een van mijn favorieten. Tip: zoek de poppenhuizen op, daar kon ik echt uren naar kijken.

Het museum is een aantal jaar geleden gerenoveerd en nu eigenlijk nog mooier (en dat gebeurd niet vaak). Mijn advies is om elk bezoek een stukje te doen, het museum is zo groot dat het teveel is voor een dag.

Stedelijk museum Amsterdam

stedelijkmuseum amsterdam museum

Op twee nog een museum in Amsterdam, het Stedelijk. Het Stedelijk heeft een hele fijne vaste collectie met alle grote namen, je krijgt dus een mooi overzicht van de moderne kunst in korte tijd.

Het grootste gedeelte van het museum is ingericht met tijdelijke tentoonstellingen, er is dus altijd weer iets nieuws te zien.

Afgelopen zomer was er een grote overzichtstentoonstelling van Studio Drift waar ik met Kian heen ben geweest. Deze tentoonstelling maakte zoveel indruk op ons dat we nog een keer met Sam zijn gegaan. Inmiddels is deze tentoonstelling afgelopen maar op de site van het stedelijk vind je alle informatie over actuele tentoonstellingen.

Spoorwegmuseum Utrecht

spoorwegmuseum utrecht museumtip

Het spoorwegmuseum in Utrecht mag echt niet aan dit lijstje ontbreken. Dit museum is de grote favoriet van Kian al sinds hij 2 jaar is en nog steeds krijgt hij er geen genoeg van.

Wij gaan altijd met de trein naar het spoorwegmusem. Vanaf Utrecht centraal kun je een speciale trein nemen naar station Maliebaan. Elke keer verbaas ik me erover dat we ons moeten haasten om de laatste trein terug naar Centraal te halen omdat we weer zo lang zijn gebleven.

Het Spoorwegmuseum is gewoon een hele fijne plek om te zijn, er hangt een prettige ongedwongen sfeer en er zijn regelmatig nieuwe opstellingen of activiteiten waardoor het museum nooit verveeld. Zo is er bijvoorbeeld in de kerstvakantie altijd een schaatsbaan.

Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag museumtip

Mijn favoriete Nederlandse architect is H.P.Berlage.
Tijdens mijn studie bouwkunde hebben we een keer de opdracht gehad om het Gemeente museum in Den Haag (van zijn hand) te analyseren. Sindsdien ben ik verliefd op dit gebouw, het is zo’n prachtig en fijn gebouw. En ze hebben ook nog eens een hele mooie collectie.

Ook de wisselende tentoonstellingen zijn zeer de moeite waard, dus neem zeker een kijkje op hun website.

In de kelder van het museum zijn de wonderkamers. Een ruimte speciaal voor kinderen (maar ook heel leuk voor ouders).
Bij de ingang krijg je een tablet en die tablet verteld je naar welke kamer je mag gaan. Elke kamer heeft een thema.
Een thema dat iets te maken heeft met het museum. In die kamer krijg je een opdracht en wanneer je die goed uitvoert verdien je een kunstwerk.
Als je klaar bent in de kamer vertelt de tablet naar welke kamer je nu weer mag gaan en zo door.
De volgorde waarin je de kamers bezoekt is altijd weer anders (heeft er mee te maken dat de tablet je naar een kamer stuurt die op dat moment vrij is).
Je kunt op elk moment stoppen met kamers bezoeken en wanneer je dat doet ga je naar het midden van de ruimte en daar kun je je eigen museum inrichten met de kunst die je hebt verzameld.

Wij zijn inmiddels al een keer of 3 in de wonderkamers geweest en nog steeds zijn er kamers die we niet hebben bezocht.

De wonderkamers zijn leuk voor kinderen vanaf een jaar of 6.

Ik hoop dat ik je op een paar leuke ideeën heb gebracht en ik wil je hierbij een hele fijne kerstvakantie wensen.

Liefs Anne