Selecteer een pagina

“De” waarheid bestaat niet

De volgende stap in mijn proces was dat ik moest begrijpen dat “de”  waarheid niet bestaat. Elke persoon heeft zijn eigen versie van de waarheid. Je persoonlijke waarheid is opgebouwd uit alles dat je in je leven hebt gezien, geleerd en beleeft. Je hebt als het ware je eigen scenario  samengesteld uit al je ervaringen. Inmiddels heb je jezelf  heel veel verhalen verteld die je zo vaak voor jezelf hebt herhaald dat ze  jouw waarheid zijn geworden.

Oud verhaal

Om mijn reis voort te kunnen zetten moest ik dan ook aan de slag met mijn oude verhaal. Het was immers duidelijk dat dit verhaal mij niet meer diende en er voor zorgde dat ik niet lekker in mijn vel zat.
Om dit oude verhaal op te kunnen schrijven moest ik dus op zoek naar de verhalen die ik mezelf vertel. De verhalen die mijn reis in de weg staan. Dit bleken er nogal wat.
Zo vertelde ik mijzelf bijvoorbeeld:

  • Ik wordt misselijk van water
  • Heb nu eenmaal nooit dorst
  • Ben niet sportief
  • Houd niet van bewegen
  • Mijn lichaam is zwak dus moet ik heel rustig aan doen
  • Ik ben lui
  • Maak nu eenmaal nooit iets af
  • Heb geen doorzettingsvermogen of discipline
  • Ik heb nu eenmaal niks met mijn lijf zit liever in mijn hoofd

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Mijn oude verhaal op papier krijgen was best een pijnlijk en verdrietig proces.

Een nieuw verhaal

Als je afscheid wilt nemen van een oud verhaal zul je dit wel moeten vervangen door een nieuw verhaal. Na het schrijven van mijn oude verhaal was ik emotioneel uitgeput. Ik besloot mezelf even de tijd te gunnen. Even alles te laten bezinken voor ik aan mijn nieuwe verhaal begon. Maar toen het kwartje eenmaal viel dat ik het nieuwe verhaal nog helemaal niet hoefde te geloven. Dat ik de vrijheid mocht nemen om mijn nieuwe waarheid precies zo vorm te geven als ik zelf wilde ging er een wereld voor me open.

Wat is er nodig voor een nieuw verhaal?

De kunst is om alle negativiteit uit je oude verhaal om te schrijven naar positiviteit; zo schreef ik bijvoorbeeld: ik ben niet lui maar heb mijn eigen ritme, ik doe dingen graag met overgave en aandacht (dat was vervolgens wekenlang mijn mantra). Wanneer je je nieuwe verhaal geschreven hebt (het liefst twee keer zo lang als het oude) vernietig je je oude verhaal (ik heb het verbrand) en ga je vervolgens elke dag je nieuwe verhaal lezen net zo lang tot je het echt gaat geloven en het je waarheid wordt. Deze nieuwe waarheid gaat je absoluut helpen om je doelen veel makkelijker te gaan behalen.

Rationeel weet ik nog wel ongeveer waar mijn oude verhaal over ging maar gevoelsmatig leef ik volledig mijn nieuwe verhaal en dat is zo fijn.

Kleine oefening die ik zelf ook heel vaak doe: als iets je tegenhoudt om te doen wat je graag wilt doen vraag je dan of het echt waar is wat je denkt of dat het een verhaal is dat je jezelf verteld en kijk dan of je er een nieuw verhaal van kunt maken.

 

Zoals je misschien al is opgevallen is er heel veel in positieve zin in mijn leven veranderd door de programma’s van Debbie Steur. Mocht je door mij geïnspireerd zijn geraakt om een van haar programma’s zelf uit te proberen stuur me dan een mailtje op: info@studiokisa.nl .
Ik mag je dan namelijk een mooie kortingscode geven voor een van haar programma’s.