Selecteer een pagina

Zoals je in mijn vorige blog al kon lezen vierden we dit jaar voor het eerst sinterklaasavond met surprises ipv een zak vol cadeautjes. Sinterklaas is natuurlijk alweer voorbij maar ik deel nog graag de surprise met je die ik maakte, misschien leuke inspiratie voor volgend jaar. En voor mezelf vind ik het bijzonder om de herinnering vast te leggen.

Aangezien ik altijd degene was die alle cadeautjes regelde (ja ook die voor mezelf) dacht ik dat ik het mezelf dit keer een stuk makkelijker had gemaakt. Dat viel nog wel een beetje tegen.

De afspraken

Kian maakte voor ons allemaal een lootje waar we verschillende vragen moesten beantwoorden over favoriete dingen. Zoals lievelingsfilm, mooiste boek, hobby’s en zo verder. Daarnaast moesten we ook een verlanglijstje invullen met cadeau ideeën tot maximaal €25,00. We hadden namelijk als cadeaubudget €25,00 afgesproken.

De volgende afspraak was dat we voor de persoon die we getrokken hadden een surprise en een gedicht zouden maken.

Lootjes trekken

Het lootjes trekken had even wat voeten in de aarde. Met vier mensen is de kans erg groot dat je jezelf trekt. Uiteindelijk had ik het lootje van Kian en ik dacht dat ik de makkelijkste had. Ik had al een aantal leuke cadeautjes voor hem in gedachte. Een surprise moest ook geen probleem zijn, Kian heeft interesses genoeg.

De eerste cadeautjes bleken makkelijk te vinden. Hij wilde graag oortjes met een microfoon. Een reep Tony Chocolonely en iets met Lama’s. Ik vond leuke lama raamstickers en een vingerpoppetje bij de Hema  en toen had ik nog ruim €10,00 over. Nu hoeft het budget natuurlijk niet helemaal op maar als je 11 bent gaat het toch nog altijd iets meer om de kwantiteit dan de kwaliteit.

Omdat hij ook graag iets van lego wilde en dol is op ninjago, vond ik een leuke draak op ali express. Normaal gesproken ben ik van de echte lego maar dat was voor dit budget helaas niet mogelijk. Bij Action vond ik een captain america poppetje.

Uiteindelijk vond ik het leukste cadeau als laatste een lama lichtsnoer bij CASA. En zo had ik zijn hele verlanglijstje compleet.

Het idee van de Surprise

Nu had ik 7 cadeautjes verzameld maar hoe ging ik dat nu verwerken in een leuke surprise?
Ik dacht dat ik me zelf makkelijk had gemaakt maar dat viel nog niet mee. Ik kwam er maar niet uit.

Kian is groot fan van de film the greatest showman dus het lag voor de hand daar iets mee te doen, maar hoe? Een surprise met als thema circus is natuurlijk heel leuk, maar hoe pak je dat technisch aan? Hoe maak je het jezelf niet te moeilijk en hoe verwerk je op een leuke manier de cadeautjes in de surprise.

Allemaal vragen die dagenlang door mijn hoofd bleven spoken, ik werd er een beetje wanhopig van. Er was zelfs een moment dat ik heb gedacht dan maak ik maar een fortnight lama, maar dat voelde toch verkeerd.

Uiteindelijk was het de dag voor Sinterklaas dat er zich eindelijk een idee in mijn hoofd begon te vormen dat ik uitwerkte tot een surprise waar ik heel trots op ben en waar Kian heel erg blij mee was.

Het maken van de surprise

Het eerste dat ik bedacht was dat het heel moeilijk zou worden om een circus te maken waar ik alle cadeautjes in kon verstoppen. Het zou dan namelijk heel groot moeten worden en veel verstopplekken moeten hebben. Ik besloot daarom de cadeautjes in te pakken en op allerlei plekken in huis te verstoppen. Met als bijkomend voordeel dat het uitpakken van de surprise zo veel langer duurde (met 4 mensen ben je anders toch best snel klaar).

Ik bedacht dus 7 verstopplekken en maakte 7 briefjes met aanwijzingen naar die plekken. Toen koos ik een aantal figuren uit de film. Uiteraard Barnum de grote held van Kian en natuurlijk ook de vrouw met de baard. Zendaya aan haar hoepel en Jenny Lind de zangeres. Wat is een circus zonder olifant en voor de grap een lama.

Bij toeval lagen er een paar lege wc rolletjes in de badkamer. Dat loste direct twee problemen op: door de rolletjes konden de figuren zelfstandig staan en ik kon er de aanwijzingen in verstoppen.

Bij de supermarkt haalde ik een lege mandarijnendoos. En met karton, crepepapier en kerstlichtjes van de Action maakte ik een simpel circus.

Een gedicht schrijven

Iets knutselen gaat me vrij makkelijk af, als ik iets in mijn hoofd heb weet ik meestal wel hoe ik het moet maken. In dit geval vond ik het belangrijk dat mijn surprise niet te perfect werd, want ik heb natuurlijk het voordeel dat ik door mijn werk alle materialen en gereedschappen tot mijn beschikking heb die je je maar zou kunnen wensen.

Gedichten maken is een ander verhaal. Dat heb ik altijd vreselijk moeilijk gevonden. Ik begin al snel dom te rijmen en het gedicht gaat dan eigenlijk nergens meer over.

Dit keer was het gelukkig anders. De surprise hielp me bij het gedicht. Omdat ik het belangrijk vond dat Kian zijn pakjes in een bepaalde volgorde zou vinden had ik de speurtocht in zijn gedicht verwerkt. En zo kon ik mooi gebruik maken van alle figuren die ik had gemaakt. En kon ik ook een grapje maken over de lama die eigenlijk helemaal niet in het circus thuis hoort.

Als je goed hebt opgelet kon je lezen dat ik 7 cadeautjes had en maar 6 figuren heb gemaakt. Dat klopt! De raamstickers had ik wel in het circus verstopt en die waren we in alle opwinding vergeten.

Kian lag al in bed toen ik bedacht dat hij nog een pakje mocht openmaken. Dat hij weer uit zijn bed mocht om het alsnog te doen maakte de avond extra leuk.

Het heeft me heel wat hoofdbrekers gekost en of het echt minder werk is dan voor iedereen cadeautjes kopen weet ik niet. Maar de avond was zo’n groot succes en uiteindelijk had ik zoveel plezier in het maken van de surprise dat we het volgend jaar zeker weer zo doen.

Liefs Anne